Gündelik Ev Temizliği
Kötü ev koşullarının kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığını olumsuz yönde etkilediği, bu açıdan ev temizliğinin bilinçli ve titizlikle yapılması gerektiği bilinen bir gerçektir.
Yapılan araştırmalarda kadınların yarıdan fazlasının temizliği, sağlık kurallarına uygun yapmadıkları görülmüştür.
Bu sonuçlar, kadınların temizliğin nasıl yapılacağı konusunda bilgilendirilmeleri gerektiği gerçeğini ortaya koymaktadır.
Sağlıklı evler için en fazla dikkat edilmesi gereken hususlar havalandırma, toz ve yer bezlerinin temizliği, süpürge tercihi, çöpleri toplama şekli ve haşerelerle mücadele olmaktadır.
Toz bezleri kullanıldıktan sonra sıcak deterjanlı suyla yıkanmalı, iyice durulanmalı ve açık havada kurutulmalıdır. Kirli toz bezleri asla temizlenmeden depolanmamalıdır.
Yer silerken kullanılan bezlerin de iş bittikten sonra sıcak deterjanlı ve dezenfektanlı suda yıkanıp iyice durulanması ve açık havada kurutulması gerekmektedir.
Uzmanlar, evlerde yer süpürmede, kesinlikle ot süpürge kullanılmaması, elektrik süpürgesinin tercih edilmesi gerektiğini belirtmektedirler.
Alerjik maddeler içermeyen ve çevreyle dost ürünlerle dekore edilmiş bir evin; fiziksel sağlığımızı en iyi biçimde koruyacağı bilinen bir gerçek. Peki, bunu nasıl sağlayabilirsiniz?
İşte size evinizin çeşitli bölümlerinde sağlığınızı korumanızı ve daha rahat yaşamanızı sağlayacak pratik öneriler;
Oturma Alanlarında Sağlıklı Temizlik İçin
Koltukların ve iskemlelerin arkaları, bel sağlığını koruyacak şekilde ergonomik olmalı. Oturma gruplarının güneş görmesine özen gösterin ve odayı her gün havalandırın.
Masa ve sehpaların köşeleri tehlike oluşturabileceği için yuvarlak olmaları daha iyi. Döşemelik kumaşları ve perdeleri yanmaz tipte olanlardan tercih edin.
Mutfakta Sağlıklı Temizlik İçin
Keskin ve ağır objeleri dolap ya da çekmece içlerinde saklayın. Mutfak yerlerini ve tezgâh üstlerini temizlemek için mikropları öldüren anti-bakteriyel temizlik malzemelerini kullanın.
Mutfakta yiyeceklerin temas ettiği yüzeyleri kimyasal maddelerle temizlemekten çekiniyorsanız, buraları tuza batırılmış limonla silerek bu işi doğal bir şekilde yapabilirsiniz.
Banyoda Sağlıklı Temizlik İçin
Çocuklar için çok tehlikeli olabilecek ilaçları, tıraş bıçaklarını ve tırnak makaslarını her zaman dolapların içinde bulundurmaya özen gösterin. Islak zeminlere, kaymayan paspaslar serin.
Lavabo ve küvetleri, anti-bakteriyel malzemeyle yapılanlardan seçebilirsiniz. Banyonuzun yerlerini kuru tutmaya özen gösterin. Mümkün olduğunca sıvı sabun kullanın.
Yatak Odalarında Sağlıklı Temizlik İçin
Yün yatak ve kuştüyü yastık yerine sentetik olanları tercih edin. Nevresim takımlarını 60 derecenin üzerinde sıcak suda yıkayın. Yatak odalarını boyatırken kurşun-bazlı boya kullanılıp kullanılmadığını özellikle kontrol edin.